#СемействоЗаВсички

Месец май не само бележи началото на празненствата около прайд шествията навсякъде по света, а и съдържа две изключително важни дати – Международният ден на семейството и Международният ден за борба с хомофобията, трансфобията и бифобията.

На 15-ти май се отбелязва Международният ден на семейството. Това става с решение на Общото събрание на ООН от 20 септември 1993 година. Празникът дава възможност да се популяризират проблемите, свързани със семействата, и да се повиши осведомеността за социалните, икономическите и демографските процеси, които ги засягат.

На 17-ти май 1990 г. Световната здравна организация изключва хомосексуалността като психично заболяване от списъка на Международната класификация на болестите. Въпреки това, в 71 държави по света хомосексуалността все още е престъпление и сексуалният акт между партньори от същия пол е наказуем с лишаване от свобода, а в 11 от тях – със смърт. През последните 20 години тази дата се е превърнала в символ на движението за равноправие на хора с хомосексуална ориентация.

Ситуацията в България

В България хомофобията и трансфобията водят не само до законови пречки и лишаване от права, но и до социално изключване, бедност и престъпления от омраза. По данни на Евробарометър от 2019 г., 80% от българите не искат детето им да е в интимна връзка с човек от същия пол, а 74% от българите вярват, че еднополовите бракове не трябва да бъдат разрешени в цяла Европа. 60% от българите не искат ЛГБ човек на висока политическа позиция, а 49% не желаят да имат ЛГБ колеги на работа. У нас престъпленията от хомофобски подбуди не се наказват, а хомофобската реч на омразата е наказуема само по административен и гражданскоправен ред. Според данните от проучването на FRA сред ЛГБТИ хората в ЕС от 2019 г.,  25% от ЛГБТ хората докладват, че през последните 5 години са нападани физически/сексуално или заплашвани, като в над 82% от случаите жертвите на престъпления от омраза не са съобщили на власите, защото са били убедени, че полицията няма да направи нищо по въпроса. 89% от нас се страхуват на държат публично ръката на своя партньор.

Еднополовите семейства

България е една от шестте държави в Европейския съюз, които нямат юридическо признаване на еднополовите връзки. Поради липсата на каквато и да било възможност да уредят законово своите взаимоотношения, еднополовите семейства в България са лишени от над 300 права, като родителски права над съвместно отглеждано дете, право на свиждане или информация за партньор в болница, защита от домашно насилие, данъчни облекчения за млади семейства, наследяване на починал партньор, вдовишка пенсия, съпружеска имуществена общност, парично обезщетение за гледане на болен партньор и много други.

#СемействоЗаВсички

Ние вярваме, че всички граждани в България трябва да имат равни права и задължения, а правото на брак, семейна сигурност и щастие не трябва да бъдат достъпни за само някои от нас. За това предизвикахме пет еднополови двойки да застанат пред камера и да поговорят за нещата, които всеки от нас иска да знае, но често се притеснява да попита партньора си. Резултатът ни развълнува и ни припомни, че всяка двойка е различна, но всички споделяме нещо общо – нуждата от близост и сигурност за семейството ни.

Трейлър

Коста и Александър

Вики и Нели

Таня и Ники

Димитър и Симеон

Валан и Антон