Публикации

ДОКЛАД ЗА НАЦИОНАЛЕН СИТУАЦИОНЕН АНАЛИЗ: БЪЛГАРИЯ

ИЗТЕГЛЕТЕ ДОКЛАДА ТУК

Насърчаване на приобщаващо и компетентно здравеопазване за ЛГБТИ хора в България

Обучаване на здравните специалисти как да подобрят достъпа до здравеопазване на ЛГБТИ хората в България

Последици за ЛГБТИ общността от COVID-19

Настоящият доклад представя анализ на данните от анкета, реализирана онлайн от фондациите GLAS и Билитис в периода септември-октомври 2020 година.

Safe to Be: Наръчник за възстановително правосъдие и анти-ЛГБТИ престъпления от омраза

Наръчникът Safe To Be разглежда възможнистите за прилагане на възстановително правосъдие в случаи на анти-ЛГБТИ престъпления от омраза.

Проучване сред ЛГБТИ хората в България

Все още ЛГБТИ общността в България продължава да се сблъсква ежедневно с неразбиране, отхвърляне и дори прояви на агресия.

Oбществените нагласи спрямо ЛГБТИ хората в България

Ситуацията на ЛГБТИ хората в България продължава да бъде недостатъчно изследвана, поради липсата на системни усилия от страна на институциите да събират и анализират данни за положението на тази група в обществото.

проучване на нуждите на ученици, родители и училищни специалисти, свързани с подобряване на мерките за превенция и борба с насилието в българските училища

Настоящият национален доклад представя данните от проучване на нуждите на ученици, родители и училищни специалисти, свързани с подобряване на мерките за превенция и борба с насилието в българските училища.

Нагласи към ЛГБТИ учениците в българските училища

Настоящото проучване цели да представи преживяванията на ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс) учениците в училище.

Safe To Be: Наръчник за обучение на правоприлагащите органи за анти-ЛГБТИ престъпления от омраза

Много работа е свършена по темата за престъпленията от омраза срещу ЛГБТИ общността (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър, интерсекс). И все пак мащабът на престъпленията от омраза срещу ЛГБТИ хора и тяхното въздействие върху общността остават подценявани.

Свободно движение на гражданите на ЕС: Права и предизвикателства пред еднополовите семейства в България

Хомофобията и неравноправното третиране на ЛГБТИ хората все още са широко разпространени в Европейския съюз.

Застъпничество за човешките права на интерсекс хората: Как можете да помогнете?

ИЗТЕГЛИ ПУБЛИКАЦИЯТА ТУК Билитис, 2018

Разпознай и докладвай. Кратък наръчник за действие при анти-ЛГБТ+престъпления от омраза

ИЗТЕГЛИ ПУБЛИКАЦИЯТА ТУК Билитис, 2018

Подкрепа за жертви на анти-ЛГБТ престъпления от омраза. Практически наръчник.

ИЗТЕГЛИ ПУБЛИКАЦИЯТА ТУК Билитис, 2018

Семейства на дъгата в България

ИЗТЕГЛИ ПУБЛИКАЦИЯТА ТУК Автори: Глория Филипова, Моника Писанкънева Фондация Ресурсен център Билитис, София 2017, ISBN: 978-954-91940-4-3 Изследването разглежда положението на ЛГБТИ семействата в България и е базирано на полуструктурирани интервюта с 26 ЛГБТИ семейства от четири български града (София, Пловдив, Варна и Русе)

Любовта не е насилие. Информационна брошура за домашно насилие при излизане на срещи срещу лесбийки, бисексуални и транс жени

ИЗТЕГЛИ ПУБЛИКАЦИЯТА ТУК Координатор на проекта: Джакомо Виджиани Научен отговорник: Сузана Позоло Български екип на проекта: Моника Писанкънева, Лора Новачкова

Доклад от изследване по проект за повишаване чувствителността срещу домашното насилие и насилието при излизане на срещи срещу лесбийки, бисексуални и транс жени

Билитис проведе 40 интервюта с лесбийки, бисексуални, пансексуални и транссексуални жени, всичките преживели различни видове насилие като физическо, психологическо, икономическо, вербално и сексуално, упражнявано над тях от техните партньори.

Училища за всички? Положението на лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсекс ученици и учители в българските училища

Изследването включваше проучване на вътрешните политики за защита от дискриминация и насилие/тормоз; интервюта с ученици и учители, които се самоопределят като хомосексуални, бисексуални или трансджендър и анкета сред училищни директори. Настоящето издание обобщава тези резултати.

Куиър изкуство в България: Архив на V-ти гей-лесбийски фестивал, София 2009 (двуезично издание на български и английски език)

Редактор: Станимир Панайотов, Фондация Ресурсен център Билитис, София 2010

ISBN: 978-954-91940-2-9

New Social Movements and Sexuality

ИЗТЕГЛИ ПУБЛИКАЦИЯТА ТУК Edited by Melinda Chateauvert, Bilitis Resource Center, Sofia 2006 ISBN 10: 954-91940-1-9, ISBN 13: 978-954-91940-1-2