Десетият годишен преглед на ILGA-Europe показва, че в резултат на безпрецедентните събития през 2020 г. ЛГБТИ общността в Европа е на ръба на възможностите си.
В тази критична година, Европа трябва да предприеме спешни действия по отношение на състоянието на човешките права на ЛГБТИ общността в целия регион, споделят авторите от ILGA-Europe.
В „Годишен преглед на положението с човешките права на ЛГБТИ общността в Европа и Централна Азия през 2021г.“ на ILGA-Europe, може да се проследи ситуацията във всяка отделна страна. В него ясно се показва, че напредъкът, който негласно се приема за даденост, се оказва все по-крехък, и е особено уязвим от надигащата се вълна от крайни десни движения.

Според Evelyne Paradis, изпълнителен директор на ILGA-Europe: „Нашият годишен преглед показва, че пандемията от COVID-19 показa и засили всички пропуски по отношение на в ситуацията, пред която се изправени LGBTI общностите в Европа и Централна Азия. В докладите, проследявайки от държава към държава, наблюдаваме рязко нарастване на употребата и речта на омразата, насочени срещу ЛГБТИ хората. Изключително много от тях се озоваха в уязвимо състояние и в риск от изпадане в бедност, и бяха принудени да се върнат обратно в семейната си среда, която често е враждебна към тяхната идентичност. ЛГБТИ организациите трябваше да насочат работата си към задоволяването на основни жизнени нужди на ЛГБТИ хората, тъй като много правителства оставиха ЛГБТИ общността извън мерките за помощ. Тревожно е, че се наблюдават отново опитите за използване на ЛГБТИ хората като изкупителни жертви от страна на властите и длъжностните лица, като често стават обект на поставяне в изолация без да се следват правила и без ясна процедура“

Може да обобщим, че се наблюдава срив на демокрацията и гражданското общество, и това е не само в Полша и Унгария. От няколко държави, източниците на информация за доклада изразяват опасения за тенденцията на правителствата им да следват стъпките на Полша и Унгария. Тези опасения са допълнени с продължаващи атаките срещу свободата на събранията и нарастващата тенденция за репресии, както и съдебни дела срещу хора, участвали в провеждането на Прайд 2019 в отделни държави.

Едновременно с това, годишният доклад показва значително нарастване на случаите на реч на омраза, както от официални източници и в печатните медии, така и онлайн. Тенденцията на вербални атаки на политици срещу ЛГБТИ хора нараства значително и се разпространява широко, а много религиозни лидери от различни вероизповедания и деноминации, пряко обвиняват ЛГБТИ хората за COVID-19.

Катрин Хюгендубел, Директор по застъпническите дейности в ILGA-Europe, споделя: „В този тревожен контекст беше изключително важно през 2020 г. Европейската комисия да поднови ангажимента си за защита и развитие на правата на ЛГБТИ общността със стратегията на ЕС за ЛГБТИК през периода 2020-2025. Стъпка в правилната посока е и позицията на председателят на Комисията, който осъди нарастващада дискриминация и продължаващи атаки срещу ЛГБТИ хората и общността. Това са стъпки в правилната посока, но те трябва да бъдат последвани от подобни действия и на национално ниво, и стратегията трябва да бъде изпълнена смислено.“

Годишният доклад на ILGA-Europe за 2021 г. показва значителен ръст на противопоставяне срещу човешките и граждански права на транс хората в цяла Европа, което започва да има широко и отрицателно въздействие върху правното признаване на пола. В 19 държави се наблюдава влошаване и стагнация, а в много от държавите се забелязва и засилване на опозиционните сили, които заявяват, че подобряването на законите срещу дискриминация, както и самоопределението за транс хората би навредило на правата на жените или „защитата на непълнолетните“.

През по-голямата част от последните десет години, в този годишен доклад, частта за семейните права е с фокус върху регистрираните еднополовите партньорства или брачното равенство, и в този контекст, влошаванетто на ситуацията в редица държави продължава.
Въпреки това, Черна гора стана първата страна от Западните Балкани, която въведе гражданско партньорство, а в Сърбия правителството обеща стъпки към въвеждане на гражданско партньорство през 2021 г. Виждаме също нарастване на държавите, които се отделят внимание на родителските права на ЛГБТИ хората и обръщат повече внимание на защитата на правата на децата.

Евелин Парадис заключава: „С този годишен преглед, нашето послание към правителствата и институциите е, че трябва да признаем колко крехка е ситуацията с правата на ЛГБТИ хората в Европа и Централна Азия. От съществено значение е да се предприемат смели и решителни действия на много нива, така че човешките права на ЛГБТИ общността да продължат да се развиват в целия регион, равнопоставеността да бъде неотменима част от това развитие.”

Ситуацията в България не се различава от тази в цяла Европа и Азия. Анти-джендър реториката продължава да се разпространява в България през цялата тази година, до голяма степен благодарение на усилията на националистическата и популистична партия ВМРО. Престъпленията на база пол също са се увеличили. Два от случаите, които предизвикакха сериозно безпокойство през 2020 бяха: През юли група маскирани мъже запалиха ЛГБТИ знамето, което беше поставено на фасадата на сградата на Walltopia в София, а през август, банери, които бяха част от кампания в подкрепа на малцинствата, включително ЛГБТИ и ромските общности, бяха вандализирани в центъра на София. Действията, които ЛГБТИ организациите в България сме предприели са посочени в доклада.

 

Целият доклад може да прочетете тук