Наръчникът е достъпен тук

Нов наръчник за обучители на професионалисти, работещи с жертви на анти-ЛГБТИ престъпления от омраза, практическо ръководство и сборник с добри практики бяха публикувани от мрежа от европейски неправителствени организации. Инициативата е част от проекта “Come Forward”, финансиран от Европейския съюз.

Българските издания на документите са изготвени от фондация Ресурсен Център – “Билитис” и фондация “GLAS” и могат да бъдат свалени безплатно от сайта на “Билитис”.

Наръчникът е написан от Ева Стукър и Ясна Маджик от Lambda Варшава и Galop Великобритания. В него са събрани важни съвети и инструменти, с които обучители могат по-ефективно да подготвят онези, които оказват подкрепа на жертвите. Това включва употребата на подходящ език и терминология в контекста на работа с ЛГБТИ хора, специфични особености на престъпленията от омраза в сравнение с останалите престъпления, както и бариери, които жертвите срещат в опитите си да получат подкрепа. Всяка тема е съпроводена от съвети за обучителни методи, с които обучителите могат да постигнат по-добри резултати в работата си.

Документът е предназначен за обучители в правосъдни агенции, социални служби и неправителствени организации. Към него вървят практическо ръководство, написано от Marko Jurcić от Загреб Прайд, и сборник с добри практики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 16 =