Cologne Pride

Тази година Билитис имаше възможността да присъства на Кьолн Прайд в Германия, който освен 50 години от протеста в Стоунуол, чества също така и 2 години от узаконяването на еднополовите бракове в страната. На 5-ти юли бе първият от трите дни, в които повече от милион души се събират, за да празнуват легендарния CSD Köln (Christopher Street Day). Главните площади в сърцето на града със своите сцени, музика, смях, подвижни барове, цветни хора и лудо настроение пулсираха денонощно – типично по кьолнски – заразявайки всеки с едно неповторимо усещане за принадлежност, за цялост, любов, мир и сила.

На втория ден от Кьолн Прайд се състоя и петият Dyke March в Кьолн – внушително шествие на куиър жени. Такива има и в редица други градове в Германия, както и във Виена. Dyke March е отворен за всеки, но предимно посветен на видимостта на куиър жените, което само по себе си го прави едно от най-силните събития около Кьолн Прайд.

Кулминацията идва с третия ден, когато е и самото прайд шествие, което започва в 12:00 и продължава над четири часа. Прайдът в Кьолн е един от най-големите и мащабни прайд шествия в цяла Германия и Европа. Тази година в Кьолн Прайд се включиха над 145 групи (платформи) с над 30 000 участници и около 1.3 милиона посетители, което е наистина внушителен размер за прайд в Европа. Той и тази година срещна силна политическа подкрепа, подкрепа от големи бизнеси и много организации. Всяка година Кьолн Прайд има различно мото, като тазгодишното беше “50 Years of Pride – Viele. Gemeinsam. Stark.”( „50 години Прайд – Много. Заедно. Силни.” – прев.от нем.) Малки и големи участваха и наблюдаваха шествието, цветовете, силните послания и разнообразието, които предлагаше прайдът в Кьолн. Макар Кьолн Прайд да изглежда като едно мащабно парти, той всяка година има силни политически послания, което го направи още по-вдъхновяващ. Именно така и си тръгнахме от него – вдъхновени и заредени с още сили за борба и промяна.