Come Out 4 EU

Първи кандидат за депутат в Европейския парламент от България подписа публичното обещание в подкрепа на равноправието на ЛГБТИ ComeOut Pledge

В Деня на Европа, 9 май 2019 г., и в навечерието на изборите за Европейски парламент, фондация „Ресурсен център Билитис“ организира дискусия за правото на свободно движение на семейства с партньори от един и същи пол в рамките на Европейския съюз. Основен фокус на събитието бе дискусията с кандидата за евродепутат от „Демократична България“ – Тома Белев, дългогодишният активист за човешки права на ЛГБТИ хората и основател на Билитис – Моника Писанкънева, и Зарица Георгиева от Зелено движение, с модератор Юлиана Методиева, главен редактор на платформата за човешки права „Маргиналия”.

Водещата дискусията коментира, че ценността да се бориш за правата на различните в България е било едно от най-важните условия за изграждане на активно гражданско общество през годините на преход. Акцент на разговора бе възприемането и решението на проблемите на еднополовите двойки в България на правно ниво, чрез натиск върху политиците да изпълняват и познават задълженията си, и да не бягат от теми, свързани с погазването на правата на малцинствените групи в България поради страх и неразбиране. Бе представен и положителният опит на немските зелени, които са задали успешния модел на обединяването на различни каузи под общия знаменател на борбата за защита на правата, гарантирани от европейското законодателство.

В време на дискусията, Моника Писанкънева разказа за кампанията на ИЛГА-Европа ComeOut в рамките на Евроизбори 2019, която призовава кандидатите за евродепутати да защитят правата на човека. „Основните ценности, на които се основава ЕС – зачитане на човешкото достойнство и правата на човека, свободата, демокрацията, равенството и върховенството на закона – са поставени под въпрос. Ето защо ние от Билитис се обръщаме към кандидатите за членове на Европейския парламент с призив “да се разкрият” като подпишат публичното обещание, и по този начин се ангажират да укрепват защитата в законодателството и политиката на ЕС по отношение правата на ЛГБТИ хората, да дават глас на общностите, които не могат да бъдат чути, и да поддържат активен диалог с ЛГБТИ активисти и организации“, апелира Моника Писанкънева.

Провокиран от апела на г-жа Писанкънева, след края на срещата г-н Тома Белев от „Демократична България“ подписа публичното обещание, с което се ангажира да работи като застъпник за правата на ЛГБТИ хората, ако бъде избран за депутат в Европейския парламент.