„Куиър Блиц“ е нова дейност на Билитис, която ще има за цел да ви покаже някои от най-изявените, вдъхновяващи и шарени поддръжници на каузата за ЛГБТ+ права. Хора, които си заслужава да познавате, следвате и понякога просто да се оставите да ви вдъхновят. Днес ви представяме… Виктор Лилов

  • Кой си ти? Представи се.

Човек, който се съмнява. Агностик. Но не бих се определял като скептик, а по-скоро като някой, който търси принципните отговори във времена на постоянни промени. Един от тези отговори беше, да се захванем с издаване на книги. С моя партньор правим това през последните десет години. Това е един от начините да променяме тези около нас към, както се надяваме, по-добро. Много ми се иска, това да има смисъл за повече хора.

  • Кое те кара да се застъпваш за ЛГБТИ каузи?

Отказът ми да приема това статукво, в което хората са третирани неравнопоставено, заради различия, възникнали по естествен и/или независещ от личността път – като място на раждане, цвят на кожата, сексуална ориентация и много други подобни признаци, често обект на стереотипи, предразсъдъци и обикновено невежество. Не мога да приема, че разумен човек с достатъчно ниво на социална и емоционална интелигентност, може да прави обобщения за големи групи хора по някой от тези признаци и на основата на подобни обобщения, да подкрепя лишаването им от права и създавнето на всевъзможни законови и обичайни дискриминационни практики. Обстоятелството, че съм част от ЛГБТИ общността, ме направи много чувствителен към всякакви форми на дискриминация. Смятам, че пътят ни към общество на просперитета е включително и в приемането на факта, че сме различни, но равноправни и еднакво стремящи се към свобода и щастие. Общества, приели това като основен принцип на развитие, скрепен в закони и правила, са много по-успешни от други, делящи се по етнос, религиозна принадлежност, произход или сексуална ориентация. Свободният и щастлив човек е съзидателен и позитивно мислещ човек, но също така и отговорен към свободата и правото на щастие на ближния. Мечтата ми е съзнателно, като общност от разумни и обичащи хора, да тръгнем по този път на свободата, заради правото на всеки един от нас да бъде свободен, обичан и щастлив.

  • Ти си издател, така че това сигурно е много труден въпрос, но все пак – любимата ти книга на ЛГБТИ тематика?

Наистина е трудно да избера една книга, но ако трябва да е само една, то това ще е „Стаята на Джовани“ от Джеймс Болдуин. Историята описва една любов, или може би шанс за любов, може би истинска, носеща онзи усет за неземно щастие, което изпитваме, когато сме влюбени и опустошението, което настава, когато се откажем от себе си в името на онова, което обществото, кръгът от хора сред които живеем, очаква от нас. Този съвсем кратък роман, както и историята на неговото създаване, са миниатюрен калейдоскоп на един объркан свят, опитващ се да демонстрира външно приличие и подреденост, докато унищожава онзи, може би единствен, шанс за щастие.

  • Какво трябва да се случи, според теб, за да имаме открит ЛГБТИ министър в България?

В много правителства сме имали такива министри – но скрити. За да имаме един открит министър, ни трябват поне 20, открити за принадлежността си към ЛГБТИ общността, депутати. Например. Или 50 представители на големия бизнес или 100 от сферата на културата. Не крия иронията си, но съм и сериозен – докато сме скрити в частни клубове, килери, затворени в тесния кръг от приятели, които са ни приели и ни разбират, едва ли ще имаме премиер, президент или министър, който не се притеснява от това, че е например хомосексуален или, да речем, че има ромски произход. Отговорност за промяна има всеки един от нас, освен ако не сме приели, че сме втора категория хора, която заслужава да бъде дискриминирана, „поставяна на място“.

  • Ако можеше да кажеш нещо на твоето 12-годишно аз, какво би било то?

Не се опитвай да се вместваш в представите на другите за това, кой си и какво те прави щастлив. Бъди смел, не се страхувай, че си различен, накарай другите да те приемат. Така ще разбереш кои са истинските ти приятели, кой вярва безрезервно в теб и в правото ти да бъдеш своето истинско „аз“. Това ще те направи много силен, успешен и добър човек.

___

Следете Виктор във фейсбук и BlackFlamingoPublishing