София Прайд е най-голямото правозащитно събитие в България и се организира от неформален организационен комитет, който се състои от представители на ЛГБТИ организациите Младежка ЛГБТ Организация „Действие“ и Фондация ГЛАС, както и представители на Български Хелзинкски Комитет и неформалната групаКуиър Отряд. Билитис е част от Организационния комитет на София Прайд от 2009 година, а през 2018 г. за първи път екипът на София Прайд взе решение Комитетът да има координатор. Позицията зае Лилия Драгоева, изпълнителен директор на Билитис, а част от задълженията й бяха координиране на подготовката на дейностите, комуникация и търсене на политическа подкрепа, фондонабиране, официално представяне на комитета и медийни изяви.

 

София Прайд 2018 беше единадесетото издание на събитието и премина под надслов “Различни хора, равни права”. Тенденцията Прайд да става все по-голям и цветен се запази и тази година участници в шествието бяха над 3500 души, което прави Прадй 2018 най-големият досега! Освен с мащаб, София Прайд 2018 впечатли и с редица новости, които организаторите предложиха на участници и публика.

 

По време на подготовката на София Прайд 2018, Организационният комитет проведе много обещаващи разговори с кмета на град София г-жа Йорданка Фандъкова, която за първи път се ангажира с предоставянето на финансова подкрепа за събитията на София Прайд Арт и София Прайд Спорт. Екипът на София Прайд е изключително горд с тези успешни първи стъпки в изграждането на плодотворна и дългосрочна връзка със Столична община и вярва, че в следващите години столичната управа ще има все по-голяма роля в подкрепата и организацията на София Прайд.

През 2018 за пръв път и Голяма Българска Компания Подкрепи София Прайд както публично, така и финансово! Walltopia е световен лидер в дизайна и изработването на стени за катерене с над 1800 проекта по цял свят. В седмицата преди 9 юни, Walltopia окачи 21-метров флаг с цветовете на дъгата върху фасадата на сградата си в София Тех Парк, в знак на солидарност с ЛГБТИ хората и тяхната борба за равни права! Дадох си сметка, че те се чувстват неприети и заради трудната си ситуация се опитват да намерят щастието по свой начин. Ето защо решихме да подкрепим София Прайд – хората не трябва да се страхуват да бъдат себе си, независимо какви са“, каза Ивайло Пенчев, изпълнителен директор Walltopia.

Тази година Н&М, най-голямата мрежа за продажби в Европа, се присъедини към глобалното Прайд движение с нова колекция, наречена Любов за всички! 10% от продажбите на колекцията ще бъдат дарени на глобалната компания Free & Equal, организирана от Комисията за човешки права на ООН, за изграждането на по-добър свят, в който сексуалната ориентация и половата идентичност да не са причина за страх. В България H&M България се присъедини към местните Прайд инициативи за първи път, подкрепяйки събитието със специална витрина на своя магазин на бул. Витоша 6 в София.

За пръв път Деня на Прайд предложи фестивална атмосфера и толкова богата програма! От 16:00 ч. до началото на шествието в 19:00 ч., на сборния пункт пред Паметника на съветската армия имаше редица атракции – шатри с информационни и промоционални материали на ЛГБТИ организациите, безплатна гримьорна, фото-кабина, работилница за изработване на плакати, напитки, безплатно и анонимно тестване за ХИВ, лимитирани серии продукти на подкрепящите събитието бизнеси и много други. Компаниите, които се отзоваха в подкрепа на Прайд с техни собствени щандове са – HarmonicaRoobarHaniel BioTrastena, Power PopsEY Careers Black Flamingo PublishingKiflab Gourmet CosmeticsBaba’s SoaperyCheckPoint Sofia I Център За Сексуално ЗдравеAilyak BeerSingle Step, POSH Kisses And Sweets. Атмосферата на фестивала беше подчертана от участието на изпълнителите Рут Колева, Иво Димчев, Михаела Филева, Dancing Sofia, Yambadon, Spice Girls Tribute, Jennifer Benediction и Dead Man’s Hat Live.