През 2018 към семейството на София Прайд се присъедини София Прайд Спорт.

София Прайд Спорт е инициатива на Билитис и има за цел да обвърже спортния дух и здравословния начин на живот с важни за ЛГБТИ общността каузи, като събира ЛГБТИ хора и съмишленици на приятелски състезания, открити уроци и разнообразни уъркшопи и семинари.

Първото издание на София Прайд Спорт включваше 6 спортни събития, като началото постави открит урок по бачата  за еднополови двойки на 13ти май в Easy Club, воден от инструкторите по танци Стъни и Йоанна, които разчупиха традиционно изпълняваният от разнополова двойка танц. По този начин събитието даде възможност на участниците да се потопят в ритъма на горещия танц, танцувайки с партньор от същия пол.

Най-мащабното събитие от програмата на София Прайд Спорт беше Equality Run, 3км бягане по двойки, целящо да покаже солидарност с хората, които живеят с ХИВ. Бягането се проведе на 19ти май, в навечерието на Световния ден на свещи за солидарност с живеещите с ХИВ от 11:00 в Парк Заимов. По време на събитието CheckPoint Sofia извърши анонимно и безплатно тестване за ХИВ, а GLAS Foundation ще разпространиха информационни материали за безопасен секс и презервативи. На място всеки можеше да получи консултация по темата от доброволци на организациите.

Също на 19ти май, от 15:00 часа се проведе уъркшоп по улична самозащита, базиран на китайското бойно изкуство Винг Чун, чиято основна цел е преодоляването на физически по-силен нападател/и в близка дистанция. Уъркшопът ще беше воден от сертифицираните инструктори по Винг Чун: Си-джей Алекс Борева и Си-хинг Константин Кръстев

София Прайд Спорт срещна Sofia Pride Arts на 25ти май със съвместна воугинг работилница. Воуг (Vogue) или воугинг е силно стилизиран танц, създаден през 80-те години на миналия век. Той води началото си от танцувалната сцена в квартал Харлем (Ню Йорк), и е развит от афроамериканската ЛГБТИ+ общност в града. Миряна Ташкова, Виктор Странски и танцьорите от Femmination запознаха участниците с някои от основните стилове във воугинга и ги въвлякоха в хореографията, която бяха подготвили за шествието на София Прайд 2018! Уъркшопът се проведе във Фабрика Автономия от 19:00 часа, а след това всеки имаше възможност да изпита новите си воуг умения на Куиър парти, което започна след уъркшопа на същото място.

София Прайд Спорт включи и един от най-обичаните в България спортове. На 27ми май между 16:00 и 19:00 в спортен комплекс „Мир и Дружба“ се проведе Футболен турнир срещу хомофобията. Футболът е най-разпространеният спорт в света, който за съжаление често е заобиколен от редица стереотипи за половете и създава хомофобна и трансфобна среда. Целта на турнира бе, чрез спортсменство и борбен дух, да пребори дискриминацията и стереотипите за ЛГБТИ хората и да призове към повече включване на малцинствени групи в спорта. Турнирът бе подкрепен от мрежата FARE – организация, която обединява всички, които се борят с неравенството и дискриминацията във футбола и използват спорта като инструмент за социално включване.

В последното събитие от програмата на София Прайд Спорт поговорихме за основните принципи на здравословното хранене, каква е ролята на храната, почивката, водата и съня в ежедневието ни и как да си изградим балансиран режим, за да бъдем по-здрави и активни. То е проведе на 1 юни от 18:30 в A Hub.След семинара, участниците останаха да поиграят на дама и народна топка, и подкрепиха една благотворителна кауза – със закупуването на книжката „Приключенията на Анди и Ая“, подкрепихме каузата за пълноценно образование на глухите деца в България.

За новини и бъдещи събития, следете Фейсбук страницата на София Прайд Спорт.